TERMÉKEK

Hőleadó rendszerek

TÍPUSAI

Hőleadó rendszerek típusai

Padlófűtés / hűtés

A padlófűtés esetén a padlóba fektetett fűtési csővezetéken áramló melegvíz felmelegíti a padló szerkezetét, amely így egyenletesen adja le a hőt a helyiségben. A padlófűtés önmagában vagy más felületfűtéssel (pl. falfűtés, mennyezet fűtés) együtt, kombinálva is alkalmazható. Ekkor a padlófűtés egy állandó hőbevitelt és kellemes, langyos padlóhőmérsékletet biztosít, míg a fal vagy mennyezet fűtés fedezi a maradék, szükséges hőteljesítményt és elvégzi a hőmérséklet igény szerinti, viszonylag gyors szabályozását (a 2-3 cm vakolat hő-tehetetlensége kicsi).

Egészségügyi okokból a padlófűtés felületi hőmérséklete tartózkodási zónában legfeljebb 29°C lehet (fürdőszobában 33°C), szegély zónában (a fal mentén 50 cm) 35°C.

A padlófűtés előnyei:

 • jobb hőérzet
 • hőenergia-megtakarítás (alacsonyabb fűtővíz középhőmérséklet)
 • egyenletes felületi hőeloszlás
 • berendezési tárgyak szabadabb elhelyezése

Fal - és mennyezethűtés

Ez a legelterjedtebb típus, mert olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka 5-8% között van, ami alulmarad a többihez képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel az elhelyezése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. Az élettartamuk csak 10év körül van. Nem tagolt napelem, teljes felületét egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja. Általában valamilyen hordozóra, például vékony acéllemezre vagy üvegre viszik fel.

Akár 100-szor vékonyabb lehet, mint a kristályos változat. Leginkább épületbe integráltan vagy olyan helyen használják, ahol nem okoz gondot a helyszűke és a kristályos típushoz képest egységnyi felületre jutó teljesítmény harmada. Előnye viszont a kristályos napelemhez képest, hogy kevésbé érzékeny a melegedésre, és szélesebb fényspektrumot tud hasznosítani. Felületük szép homogén és lehet átlátszó, valamint hajlékony kivitelben is készíteni.

Ezek esztétikai, valamint építészeti szempontból is fontosak lehetnek. Ezek a típusú napelemek, nagyobb felülettel rendelkező épületeken alkalmazhatóak napelemes rendszerek építő elemeként.

Előnyei:

A falfűtésnél a vakolat alá beépített csövekkel melegítjük vagy hűtjük a felületet, amely sugárzással továbbítja az energiát a környezetnek. A falfűtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben a kényelem növeléséhez padlófűtéssel is lehet kombinálni. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt fűtőfelület minden esetben alacsonyabb fűtővíz illetve padló(felület) hőmérsékletet eredményez. Ugyan ez érvényes a mennyezetfűtésnél is, mert így a fűtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfortérzetet. A helyiség alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzete javul, frissebbnek érzi magát és nő az agy szellemi teljesítőképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfűtésnél a helyiségek por terhelése jelentősen csökken az alacsonyabb fokú konvekció miatt.

Elsősorban a helyiség külső falainak belső felületét érdemes falfűtést kialakítani, és csak másodsorban a belső falakon, mert erre csökken a külső tértől elhatároló felületek hideg (illetve nyáron hő-) sugárzása.

Fan-Coil

Fan-Coil berendezés

A berendezés egy lamellás hőcserélő felület, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét áramoltatjuk keresztül. Képletesen szólva egy radiátor, melyre ventilátort szerelünk, és látványos műanyag bevonattal látunk el. A hőcserélő felület apró bordák sokasága, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest. A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet keringtetünk rajta keresztül. A hagyományos radiátorok több okból sem alkalmasak hűtésre. Az egyik ok: a hideg felületen keletkező kondenzáció, amely a radiátoroknál szabadon a padlóra csöpögne (lásd: a hűtőből kivett sörösüveg esete nyáron); a másik ok pedig a hűtéshez túl kicsi hőcserélő felület (a hűtési hőlépcső alacsonyabb a fűtésinél, tehát megfelelő teljesítmény csak nagyobb felület esetén adható le).

A fan-coil-ok alkalmasak hűtésre és fűtésre. Amennyiben a berendezést csak fűtésre szeretnénk használni, akkor a hagyományos, zárt fűtési rendszerben a radiátorok helyett kell felszerelni. A berendezés természetesen drágább, mint a hagyományos radiátor, mivel jóval többet tud. Ebből következik, hogy fan-coil alkalmazása ott célszerű, ahol a hűtést is meg kell oldani, és a költségek is fontosak. Hűtés esetében a rendszert szükséges még kiegészíteni egy folyadékhűtővel, amely a hűtővizet szolgáltatja. Gondolnunk kell még a fan-coil hőcserélőjén lecsapódó víz (un. cseppvíz) elvezetésére is, valamint arra, hogy az egész ellátó fűtűsi-hűtési

vezetékrendszert megfelelő minőségű csőszigeteléssel lássuk el.

A fan-coilok szintén alkalmasak a hőszivattyúval való alkalmazáshoz, hisz ennél a készüléknél is alacsony előremenő hőmérséklettel tudunk fűteni.

Kifejezetten javasoljuk felújításoknál, ahol a radiátorokat szükséges lecserélni, hőszivattyú beépítése miatt, mivel ezeket a készülékeket a radiátorok helyére fel lehet szerelni.

  • Alacsonyabb beruházási költség, mint hagyományos radiátoros és klímarendszer együttes alkalmazása esetében.
  • A helyiségben csak egy berendezést kell alkalmazni, szemben a radiátor és klíma eszközök együttes alkalmazásával.
  • Számos elhelyezési módban gyártják (parapetes, álmennyezeti stb.)
  • Friss levegő bevezetésével szellőztetésre is használható.
  • Elegáns, gömbölyített forma.
  • Könnyű tisztítani.
  • A kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést.
  • Alacsony energiafogyasztás.
  • Rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget.
  • Halk üzemmód.

Fan-Coil típusai

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal!

Csapatunk maximum 1-2 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!