TERMÉKEK

Hőszivattyúk

Kiemelt termékünk

Varial Komfort Green

Minőségi és professzionális hőszivattyú, melyet kizárólag cégünk gyárt és forgalmaz az országban! 

TÍPUSAI

Víz-víz hőszivattyú

A víz-víz hőszivattyúk általában talajvízből, felszín alatti vizekből nyerik a hőt, de ez a hőenergia jöhet egy használaton kívüli régi kútból vagy közeli tó, folyó vizéből is.

A víz-víz hőszivattyúk a leggazdaságosabb berendezések, mert ezek adják a legtöbb hőenergiát a befektetett villamos energiából. Ennek egyik oka, hogy a talajvíz hőmérséklete viszonylag állandó, soha nem hűl le túlzottan.

A víz-víz hőszivattyúk telepítése viszont többe kerül, mint a levegő-víz hőszivattyúé. Ha a talajvízből nyerjük a hőenergiát, akkor két kutat kell fúrni, az egyikből kinyerjük a talajvizet – ez a nyerő –, a másikban – ez pedig a nyelő – visszajuttatjuk a talajba vizet.

Nyáron passzívhűtésre is használható.

Előnyei: egyszerű telepíthetőség, állandó hatásfok, egész évben ellátja a teljes fűtési-hűtési feladatokat, nyáron passzívhűtésre alkalmazható.

Hátrányai: magas vízminőségi követelmény vagy plusz hőcserélő szükséges

Föld-víz hőszivattyú

A föld-víz hőszivattyút nevezik még talaj-víz hőszivattyúnak is. Ennek két típusa van, a talajkollektoros és a talajszondás hőszivattyú.Mindkét típusnál egy beltéri egység van.

talajkollektoros hőszivattyú esetén körülbelül 1,5 méteres mélységben vízszintesen fektetik le a csöveket.Ezt a földréteget a nap közvetlenül melegíti.

A talajszondás hőszivattyú esetében függőlegesen lefele fúrnak 60-100-150 méteres mélységbe, hogy az adott helyen mire van szükség, azt főként a geológiai viszonyok szabják meg. Átlagosan, 100 méter mélységben a talaj hőmérséklete 12-18 °C. Nagyobb hőigény esetén több talajszondát is lefúrnak, egymástól kellő távolságban.

A talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével nyeri ki az energiát a földből.

A föld-víz hőszivattyúk esetén fontos, hogy a rendszert nyáron passzívhűtésre használják.

Üzemeltetési költsége igen kedvező, telepítéséhez fúrás szükséges.

Előnyei: állandó, magas hatásfok, nincs ingadozás, hisz nem befolyásolja a külső hőmérséklet, önállóan megoldja az egész évben szükséges fűtést-hűtést, alacsony üzemeltetési költség, nyáron passzívhűtésre is alkalmazható.

Levegő-víz hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú a legelterjedtebb berendezés, mert viszonylag könnyű telepíteni, kis helyen elfér. A kinti levegőből vonja ki a hőt, és adja át a fűtési rendszernek. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál több energiát kell befektetni a rendszerbe. Nagy hidegben szükség lehet kiegészítő fűtésre vagy elektromos fűtőpatronra.

A levegő-víz hőszivattyú telepítési költsége a legalacsonyabb, amíg az üzemeltetési költsége a legmagasabb a különféle hőszivattyúk között.

Előnyei: legalacsonyabb bekerülési költség, szinte bárhova telepíthető. 

Hátrányai: télen, az alacsony külső levegő hőmérséklet miatt magasabb üzemeltetési költség. Nagy hidegben szükség lehet kiegészítő fűtésre vagy elektromos fűtőpatronra. Csak aktív hűtésre alkalmazható. Ezen a típuson belül két kivitel közül választható:

Kompakt: egy kültéri egység
Split: egy beltéri és egy kültéri egység

Levegő-levegő hőszivattyú

Ez egyre gyakrabban alkalmazott típus. A levegő-levegő hőszivattyút olyan helyen használják, ahol a beltérben split, multisplit vagy VRV-rendszeres levegős fűtés van. A kültéri levegős hőszivattyú közvetlenül a beltérbe áramló levegőt melegíti föl. De alkalmaznak ilyen rendszereket nagy terek, üzletek, csarnokok fűtésére is.

Előnyeit és hátrányait tekintve megegyezik a levegő-víz típussal, kivéve, valamelyest alacsonyabb hatásfokkal rendelkezik.

működés

A hőszivattyú működési alapelve

hőszivattyú olyan berendezés – kalorikus gép –, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből (levegőből, vízből vagy földből) hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, például egy épületben. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani.

A hőszivattyúkat fűtésen kívül használati melegvíz (HMV) ellátásra és hűtésre is lehet alkalmazni. Ez nagyon fontos, hisz így nem kell klíma berendezéseket vásárolnunk.

COP érték:

Választás

Mely hőszivattyú típus a legjobb választás?

Azt, hogy mely az Ön, és az épület részére a legmegfelelőbb választás, több szempont is befolyásolja. Mindenképp szükséges megismernünk a felhasználók igényeit, szokásait, valamint az épület és környezet adottságait. Szükség esetén, egyedi készüléket is gyártunk, amennyiben a termékskálában nincs megfelelő az Ön számára. Például: teljesítményben, méretben, kivitelben, stb.

A megfelelő típus és/vagy rendszer kiválasztásához, ajánlatkéréshez kérjük, töltse ki űrlapunkat vagy vegye fel velünk a kapcsolatot.

Bármely hőszivattyú típushoz a fűtési rendszernek (hőleadó felületnek) általában valamilyen alacsony hőfokú rendszer kell, legyen; felületfűtés (padlófűtés, falfűtés, mennyezetfűtés) vagy alacsony hőmérsékletű radiátor, fan-coil.

A hőszivattyús rendszert mi mindenképpen megtervezzük, hisz így tudjuk biztosítani a legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb rendszert. Arra törekszünk, hogy ne kerüljenek a rendszerbe „felesleges” eszközök és szerelvények, melyekkel csak a bekerülési költséget növeljük.

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal!

Csapatunk maximum 1-2 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!