TERMÉKEK

Szellőzéstechnika

TÍPUSAI

Hővisszanyerős szellőztetés

Az energiatakarékos épületek legfőbb jellemzője a zárt, légtömör épületszerkezet. A zárt helyiségekbe is biztosítani kell a megfelelő friss levegőt és el kell szállítani a keletkező párát, széndioxidot és egyéb felgyülemlő káros anyagokat. A ventilátoros szellőztetés legenergiatakarékosabb formája a hővisszanyerős szellőztető rendszer, amely szinte hőveszteség nélkül képes kicserélni a benti levegőt frissre.

Miért szükséges a hővisszanyerő szellőztető?

 • Mivel életünk nagy részét belső terekben töltjük, a levegő minősége lényeges egészségügyi és komfort kérdés. A lakótér levegő minősége jelentősen rosszabb, mint a külső levegő minősége, ezért a lakóteret friss külső levegővel kell ellátni, mégpedig folyamatosan, kontrollált módon, mesterséges szellőztetéssel. Az ötletszerű ablaknyitogatás hatékonysága a nullához közelít. Minimum szinten elszívó ventilátort kell alkalmazni, ami a vizes helyiségekből szívja a párás levegőt, a friss levegő pedig légbevezetőkön át jut a szobákba.

Kézenfekvő a megoldás: nyissunk ablakot! Igen, de az ablaknyitással együtt az alábbi tényeket is el kellene fogadnunk:

 • a téli időszakban a téli hideg levegőt beengedjük, a szobák lehűlnek
 • a nyári időszakban a meleg levegőt beengedjük, a szobák kellemetlenül felmelegszenek
 • az ablaknyitással együtt a sokszor zavaró utcai zaj is jár
 • a nyitott ablakon a por, a pollen, a rovarok is a szobába jutnak

Mi lehet a megoldás? A kontrollált szellőztetés, hővisszanyeréssel, azaz hővisszanyerő szellőztető rendszer beépítése! Ez a megoldás ugyanis biztosítja az alábbi előnyöket:

 • mindig egészséges, friss levegő, por és pollenek nélkül
 • a párát és az elhasznált levegőt elvezeti
 • a házban keletkezett hőenergiát visszanyeri (hővisszanyerés)
 • az épület hőveszteségét csökkenti, ezáltal kisebb teljesítményű fűtést és hűtést kell beépíteni
 • nem szükséges ablakot nyitni (nagy előny pl. zajos környezetben)
 • egyes géptípusoknál a páratartalom is szabályozható

A hővisszanyerő szellőztető rendszer kiépítésével két, lényeges dolgot nyer: energiát és jó minőségű levegőt. A hővisszanyerő szellőzés nem helyettesíthető: bármilyen más módszert választ (vagy az ablaknyitogatás módszernél marad, egyelőre a magyar építési szabályok ezt még megengedik), mindenképp veszít valamit: vagy energiát (azaz pénzt), vagy a jó minőségű levegőt.

Hővisszanyerős szellőztetés típusai:

 • Központi szellőztetők: A hővisszanyerős szellőztetés „szíve” a központi szellőztető berendezés. Ez az egység tartalmazza a levegőt szállító ventilátorokat és a passzív, segédenergiát nem igénylő hőcserélőt. A komfort fenntartása és a berendezések védelmében több szintű szűrővel is rendelkeznek a berendezések. A beépítésnek megfelelően álló, fali és mennyezeti kialakítású készülékek is elérhetők.
 • Decentrális szellőztetők: A központi hővisszanyerős szellőztetők kategóriája mellett léteznek az úgynevezett decentrális hővisszanyerős készülékek. A decentrális szellőztetési megoldások esetén minden helyiség légcseréjét külön egység végzi.
 • Perifériák: A központi hővisszanyeréses berendezések szellőző levegőjét szét kell osztani az épület különböző helyiségeiben rendeltetéstől függően elszívás, befúvás formájában.

Ki ne vágyna arra, hogy egészségesebben éljen? Az egészséges életvitel nagymértékben függ a levegőtől, amelyet belélegzünk, hiszen a nap 24 órájában, folyamatosan veszünk levegőt.

Életünk jelentős részét családi házunkban vagy lakásunkban töltjük. Nem mindegy, hogy itt milyen minőségű levegőt lélegzünk be. A mai modern technológiával épült, jól szigetelt házak már nem tudnak megfelelő mértékben szellőzni, ez pedig rossz levegőhöz és penészedéshez vezet.

Kapcsolat

Keressen minket bizalommal!

Csapatunk maximum 1-2 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot!