Fal- és mennyezethűtés

A falfűtési rendszer nyáron hűtésre is alkalmazható. Melegvíz helyett hidegvizet keringtetünk a rendszerünkben. A hűtés többletfelületet igényel a fűtéshez képest, ezért a hűtésre is használt rendszer, fűtési üzemmódban túlméretezett lesz. Ez egyben előny is, mert alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízre lesz szükség. A hűtés miatti többletfelületet a mennyezetre is lehet szerelni – mivel sugárzó fűtés – megfelelően fog működni. Mint minden sugárzó fűtésnek a fal- és a mennyezetfűtésnek is van konvekciós összetevője. A mennyezet esetében hűtési

üzemmódban ez különösen előnyös, hiszen a hideg levegő természeténél fogva lefelé igyekszik, pont ahol szükség van rá.

A felületek hűtésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a páralecsapódás elkerülésére. Ha nem csak fűteni, de hűteni is szeretnénk, a szabályozó rendszert alkalmassá kell tenni a felületeken kicsapódó nedvesség és a penészesedés elkerülésére.

A fűtéshez képest ehhez bonyolultabb szabályozó rendszerre van szükség.

Fal- és mennyezetfűtés esetében alkalmazható nedves és száraz technológia.

Száraz technológia gipszkarton hűtő-fűtő panellel.

A panelek tűzgáltó, impregnált (vízálló) kivitelben

  • száraz fal és födém fűtési és hűtési rendszer
  • alkalmazható falra, mennyezetre és álmennyezetre
  • elekromos fűtőszálakkal szerelt
  • akár 2-3 °C-kal is növeli a hőérzetet
  • a lemezeket a gipszkarton rögzítésére használatos normál fémprofilokkal kell a szerkezetekhez csavarozni
  • méretek: 1200x2000x15 mm, 1200×1000×15 mm, 600x1000x15 mm (szélesség×hossz×vastagság)

falfutes

Fal- és mennyezetfűtés előnyei

A falfűtésnél a vakolat alá beépített csövekkel melegítjük vagy hűtjük a felületet, amely sugárzással továbbítja az energiát a környezetnek. A falfűtés önállóan is alkalmazható, de hidegpadlós helyiségekben a kényelem növeléséhez padlófűtéssel is lehet kombinálni. Ez esetben padlótemperálásról beszélünk, mivel a megnövelt fűtőfelület minden esetben alacsonyabb fűtővíz illetve padló(felület) hőmérsékletet eredményez. Ugyan ez érvényes a mennyezetfűtésnél is, mert így a fűtési rendszerek kombinált alkalmazása tovább javítja a komfortérzetet. A helyiség alacsonyabb hőmérséklete pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre, az ember közérzete javul, frissebbnek érzi magát és nő az agy szellemi teljesítőképessége. Orvosi szempontból figyelemre méltó, hogy falfűtésnél a helyiségek por terhelése jelentősen csökken az alacsonyabb fokú konvekció miatt.

Elsősorban a helyiség külső falainak belső felületét érdemes falfűtést kialakítani, és csak másodsorban a belső falakon, mert erre csökken a külső tértől elhatároló felületek hideg (illetve nyáron hő-) sugárzása.