A hőszivattyú olyan berendezés – kalorikus gép –, mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből (levegőből, vízből vagy földből) hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa, például egy épületben. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvíz-készítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani.

A hőszivattyúkat fűtésen kívül használati melegvíz (HMV) ellátásra és hűtésre is lehet alkalmazni. Ez nagyon fontos, hisz így nem kell klíma berendezéseket vásárolnunk.

COP érték:

A COP érték a hőszivattyú szekunder oldalán leadott hőmennyiség hatásfokát jelöli. A gyakorlatban ez egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy 1 kWh felhasznált villamos energiával mennyi hőenergiát tud termelni az adott készülék. A COP egy relatív adat, ami erősen függ a pillanatnyi hőigénytől és természetesen a primer oldali forrás (levegő vagy víz) hőmérsékletétől is. (Plusz emellett számos egyéb dologtól, amik jellemzően az adott konstrukciótól függnek).

Bár a C.O.P. értéke csökken az alacsonyabb hőmérsékletű primer oldali közeg esetén, azonban ez koránt sem jelenti azt, hogy ne lehetne akár hatékonyan üzemeltetni -5°C körüli külső hőmérséklet esetén is a hőszivattyút. A -5°C hőmérsékletű levegő is tele van hőenergiával és bár a hőszivattyú kompresszorának több munkába telik megfelelően állapotba hozni a hűtőközeget; de még így is lényegesen jobb hatásfokkal képes működni, mint a hagyományos fosszilis energiával működő kazánok.

Mindebből következik, hogy minél magasabb a névleges COP érték annál hatékonyabb (és természetesen költséghatékonyabb) az adott hőszivattyú megoldás. Az otthoni felhasználásra szánt hőszivattyúk C.O.P. értéke általában 2,5-3,5 között szokott lenni, amit 7-10 °C-on is el tudnak érni. A hatásfok természetesen drasztikusan emelkedhet, ha pl. nyáron állítunk elő hőszivattyúval melegvizet, pont ezért hallani egyre több olyan szálloda projektről, ahol tavasztól-őszig hőszivattyúval állítják elő az éjszakai melegvíz igényt és szintén ezzel fűtik a medencéket.