• Napelem: A méretezés alapján szükséges mennyiségű és kivitelű panelek.
 • Inverter: Az inverter alapvető feladata, hogy a modulok által megtermelt egyenáramot váltakozófeszültséggé alakítsa, és hogy a háztartásokban szabványosan elterjedt 230V 50 Hz – es jellé transzformálja át.
 • Tartószerkezet: A tartószerkezet rendeltetési célja a napelemek – tetőn, esetleg homlokzaton, vagy földön történő elhelyezés esetén is – megfelelő rögzítése mechanikailag. Kiemelt fontosságú tényező a mechanikai szilárdság, és tartás mellett a minimális súly, és lehetőség szerinti rugalmas, egyszerű szerelés.
 • Védelmi berendezések:
  • AC védelem: Az inverter és a szolgáltatói hálózat között a túlfeszültségvédelem kötelező elem. Az inverter és a szolgáltatói hálózat kapcsolódási pontját hivatott meghatározni a hagyományos kismegszakító. Ezzel a hálózat védve van a napelemes rendszer esetleges meghibásodásától illetve a karbantartás ideje alatt, de a hálózatban esetlegesen fellépő hibák, zárlatok sem tehetnek kárt a napelemes rendszerben.
  • DC védelem: Az inverter, és a modulok között a védelmi berendezés telepítése nem kötelező, de erősen ajánlott elem. Ez a védelem hivatott a modul meghibásodásokból, vagy környezeti hatásoktól nem várt módon (villámcsapás, stb.) kritikus mennyiség után megnövekedett feszültség/áram leszabályozását, mellyel nem csak az inverter, de az inverterrel logikailag összekapcsolt háztartási fogyasztók védelme is biztosítható.
 • Napelem rendszer tekintetében az alábbi lehetőségek vannak:
  • sziget üzemű napelemes rendszer: Szigetüzemről akkor beszélünk, ha a villamos energiát napelem modulokkal termeljük, és az energiát akkumulátorokban tároljuk. (Természetesen itt értendő a két elem közé bekötött töltő berendezés is). A fogyasztókat ennek segítségével elláthatjuk akár 12V, vagy 24 V egyenfeszültséggel. Amennyiben szükség van rá inverter segítségével akár ~230V feszültségű fogyasztókat is üzemeltethetünk. Jellemző megoldási módja a szigetüzemnek (például tanyák) villamosítása, melyek messze esnek a közcélú villamos energia hálózattól. Itt azonban fontos mérlegelni, hogy melyik rendszert érdemesebb telepíteni. A napelemes rendszert, vagy a közcélú hálózatot. Ezért összehasonlítandó a napelemes és a közcélú létesítési mód beruházási, illetve fenntartási költségei.
  • hálózatra termelő napelemes rendszer: A hálózatra termelő napelemes rendszerrel a teljes villamosenergia igényt fedezni lehet, mellyel a rezsiköltségünk az alapdíj fizetésre redukálódhat! Hálózati visszatáplálásról akkor beszélünk, ha a napelemek által szolgáltatott feszültséget közvetlenül váltakozó feszültséggé alakítjuk át, így látjuk el a fogyasztókat. Amikor viszont nincs fogyasztás, akkor az arra alkalmas inverter segítségével a hálózatra táplálunk rá. Amennyiben a napelemek nem termelnek villamos energiát, természetesen azt a hálózatról vételezünk. A hálózati visszatáplálás jellemző formája az olyan családi házak, amelyek rendelkeznek már villamos hálózattal. Ha többlet energia termelődik, akkor azt vissza lehet táplálni a hálózatra, és erre a célra kialakított (kétirányú) speciális mérőóra számlálja. Az áramszolgáltatók 2003 óta kötelesek átvenni a zöldenergiát.